Trolol
Image default
Winkelen

Weer in Scherpenzeel

Scherpenzeel is een prachtig dorp gelegen in de provincie Gelderland. Ieder seizoen biedt het plaatje weer iets anders, met zorg voor een mooi palet aan kleur. De vele bossen, heide, akkers en weilanden geven het dorp het beste uitzicht. Maar wat is het weer in Scherpenzeel?

De seizoenen

Scherpenzeel heeft vier verschillende seizoenen. In het voorjaar is het de ideale tijd om er op uit te trekken en de natuur te verkennen. De hei bloeit, de vogels zingen en de bloemen gaan open. In het voorjaar is het gemiddelde kwik tussen de 9°C en 12°C. In de zomer is het weer in Scherpenzeel ideaal voor (watersport)activiteiten. Met uitzondering van enkele warme dagen worden de temperaturen doorgaans gesitueerd tussen 14°C en 22°C. In het najaar heerst het goudgele licht over het dorp. Het kwik blijft rond de 10°C. In de winter kan het aangenaam zijn, de resulterende sneeuwpartijen lenen zich om in een prachtige winterwonderland te wandelen. Met temperaturen variërend tussen -1°C en 3°C genieten vele toeristen van een ‘white Christmas’.

Klimaat

De temperatuur in Scherpenzeel is over het algemeen mild. Het regent aardig veel, maar het kan ook flink warm worden. In de zomermaanden kan de temperatuur soms oplopen tot boven de 25°C. Vergeleken met de omgeving zijn extreme temperaturen echter niet heel erg gebruikelijk. De hoge jaarlijkse temperaturen variëren tussen 7°C en 15°C. Hoewel het weer in Scherpenzeel meestal droog is, heeft het een gemiddelde van 127 dagen regen per jaar met een jaarlijkse neerslag van 847 mm. Dit is vrij hoog, maar lager dan de Nederlandse gemiddelden. In relatief korte tijd kan het weer echter drastisch veranderen. Je kunt een warme dag maar ook een regenachtige dag hebben.

Andere weersomstandigheden

Het weer in Scherpenzeel is niet alleen afhankelijk van de temperatuur en de neerslag. Ook stormschade, mist, hevige winden en hagel komen voor in het dorp. Op ouderejaarsdag 1961 is er een hevige windstoot gemeten van 184 km/uur. Ook zijn er verschillende mistbanen geregistreerd, waarbij het in Scherpenzeel aanzienlijk kouder is dan in het omliggende gebied. Tot slot kan er in de lente ook hagel voorkomen.

Conclusion

Het weer in Scherpenzeel heeft voor ieder wat wils. De warmere, droge dagen zijn ideaal om te genieten van de natuur, maar ook de koelere dagen bieden mogelijkheden. Ook bijzondere weersomstandigheden als stormschade, mist, hevige winden en hagel kunnen voorkomen. Kortom, iedereen kan hier zijn of haar weersgeluk vinden. Wil je meer weten over het weer in Scherpenzeel? Kijk dan zeker eens op de Scherpenzeel Gids.

.