Trolol
Image default
Winkelen

Geld besparen? Kijk goed naar je vaste kosten!

Geld besparen. Zeker nu alles met de dag duurder lijkt te worden, is het een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Hoe kunnen we minder uitgeven, zodat we iedere maand toch rond kunnen komen? Of hoe kunnen we besparen op ‘saaie’ dingen, zodat er genoeg geld overblijft om ook regelmatig wat leuks te kunnen doen? De beste manier om geld te besparen, is door je vaste, terugkerende kosten naar beneden te brengen.

Ze komen iedere maand terug

Natuurlijk, besparingen vallen het meest op als het om een groot bedrag in één keer gaat. Twintig euro minder hoeven te betalen voor je boodschappen, doordat je heel goed op de aanbiedingen hebt gelet. Dat zijn lekkere bedragen, waar je meteen resultaat van ziet.

Wil je echter structureel minder geld uit gaan geven? Dan is het ook goed om eens uitgebreid naar je vaste, terugkerende kosten te kijken. Je vaste lasten, je abonnementen. Deze betaal je namelijk met regelmaat, vaak elke maand. Dat betekent dat je door deze te verlagen ook ‘vanzelf’ iedere maand gaat besparen. Weet je je totale vaste kosten met vijftig euro in de maand te verlagen, dan levert dat op jaarbasis een besparing van 600 euro op. Dat zijn fijne bedragen!

De prijzen zijn makkelijk te vergelijken

Sommige vaste kosten, zoals bijvoorbeeld je hypotheek of huur, die kun je moeilijk verlagen. Voor andere zaken geldt echter dat er vaak best wat mogelijk is. Overstappen naar een andere (zorg)verzekering kan je bijvoorbeeld iedere maand een paar euro besparen, en ook een ander energiecontract kan soms best wat schelen.

Met een beetje geluk kun je ook veel winst behalen op het gebied van abonnementen. In vrijwel ieder huishouden is wel een abonnement voor televisie aanwezig, en ook een internetabonnement is onmisbaar. Daarnaast hebben we vrijwel allemaal een mobiel abonnement. Al deze abonnementen samen kosten ons maandelijks behoorlijk veel geld. Goed om eens te kijken of dat niet goedkoper kan, dus!

Via een goede vergelijkingssite kun je kijken of het abonnement dat je nu hebt elders niet goedkoper kan. Vaak is overstappen lonend, ook omdat je vaak gebruik kan maken van mooie aanbiedingen als je dat doet. Kijk ook meteen kritisch of je abonnementen nog bij je passen. Ga je mobiele abonnementen vergelijken, dan moet je wel weten hoeveel belminuten en data je nu iedere maand echt gebruikt. Neem je een te klein abonnement, dan moet je iedere maand bijbetalen. Maar kies je te ruim, dan betaal je voor minuten en data die je niet gebruikt, en dat is ook zonde!

Ook internet en tv vergelijken doe je zorgvuldig. Soms ben je goedkoper uit door beide zaken bij dezelfde provider af te nemen, zeker iets om te overwegen. Vergeet ook niet om dit proces ieder jaar te herhalen. Prijzen kunnen veranderen, en wat het ene jaar voor jou de goedkoopste keuze is, kan het jaar erna voorbij zijn gestreefd door een concurrent.