Trolol
Image default
Aanbiedingen

Hoeveel hoger bieden op een huis

Overbieden op een huis wordt minder. De huizenmarkt is onder druk komen te staan door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor is de inflatie extra hard omhoog gegaan. Hoeveel overbieden is op dit moment de norm? Was het normaal om in Utrecht nog € 100.000 tot € 150.000,- te overbieden met eigen geld of overwaarde, op dit moment is € 25.000,- tot € 35.000,- voldoende.

In onzekere huizenmarkt zijn huizenprijzen lager

Onzekerheid op de huizenmarkt wordt veroorzaakt door:

  1. Oorlog in Oekraïne
  2. Hoge gasprijzen
  3. Hoge hypotheekrente
  4. Hoogste inflatie sinds jaren

Omdat de hierboven vermelde onderwerpen allemaal onzekerheden bevatten worden er minder huizen verkocht.

Starters weer kans op de huizenmarkt

Het klinkt gek maar voor starters is er weer meer kans op de woningmarkt. Ik ga het uitleggen waarom er meer kansen zijn en hoe dit financieel in elkaar steekt. De maximale hypotheek die iemand kan krijgen is nooit hoger dan de taxatiewaarde. Kan je dus op inkomen € 500.000,- lenen en de waarde bedraagt € 450.000,-. De maximale hypotheek bedraagt € 450.000,-. Je kan dus € 50.000,- minder lenen dan op je inkomen.

Taxaties spelen dus een grote rol. Nu is het zo dat je minder hoeft te overbieden maar de taxatiewaarde stijgt nog wel wat door. Dit betekent dus dat je minder hoeft te overbieden boven de vraagprijs en dat de taxatiewaarde meer in de buurt komt van je bod. Dus minder eigen geld nodig.

Voorbeeld hoger bod en maximale hypotheek

Op 16 maart 2022 had een klant van ons € 500.000,- geboden op een woning met een vraagprijs van € 425.000,-. Taxatie bedroeg € 450.000,-. Wij konden dus € 450.000,- financieren en klant moest zelf € 50.000,- meenemen.

Op 20 april een soortgelijke woning met een vraagprijs van € 400.000,- € 440.000,- op geboden. Taxatie bedroeg € 425.000,-. In dit geval slechts € 15.000 eigen geld nodig excl. De kosten koper. Je kan dus meer lenen en je hoeft minder te bieden. Huizenprijzen dalen sinds april mei 2022 binnen onze klantenkring.

Huizenprijzen dalen door onzekerheid

Huizenprijzen dalen nog steeds gezien de huidige woningmarkt. Zijn er onzekerheden in de wereld dan dalen woningprijzen en kan je minder kopen door hogere hypotheekrentes. Hypotheekadvies geven en advies over het juiste bod is lastig in de huidige markt. Je betaald eigenlijk altijd teveel anders kan je nooit kopen. Let op als je een bod doet op een woning dat je weet wat er in de bkr staat. Een hypotheek met bkr codering kan wel maar onder voorwaarden.

Kredieten in Bkr

Check altijd de bkr op bkr.nl. Heb je een krediet dan staat deze vermeld in de bkr. Het is belangrijk om te weten dat een krediet je maximale hypotheek verlaagt. Je kan ongeveer 6 keer het vermelde bedrag minder aan hypotheek krijgen. Ga jij dus een hoger bod doen dan moet je wel weten wat er in staat.

Als alleen kopen niet lukt

Moet je in je eentje een huis kopen of samen met een partner en het inkomen is te laag? Onthoud goed dat het ook mogelijk is om samen met ouders, schoonouders, vrienden of broer en zus een huis te kopen. Het hoger bieden op een woning gaat dan makkelijker omdat er met 4 aanvragers veel meer eigen geld is of overwaarde van de oude woning.

Het is natuurlijk wel belangrijk om alles vast te leggen bij de notaris. Stel dat de woning ooit verkocht wordt dan krijgt iedereen die eigen geld heeft ingelegd eerst zijn inleg terug en dan wordt de overwaarde bepaald. De overwaarde wordt altijd verdeeld onder de eigenaren of erfgenamen van de eigenaren.

Kopen samen met ouders en erfrecht

Koopt u bijvoorbeeld een huis samen met uw ouders? Stel dat de laatste ouder is overleden dan krijgen broers of zussen hun erfdeel. Simpel voorbeeldje. U heeft een huis gekocht en € 100.000,- hoger geboden dan de vraagprijs van  € 700.000,-. Koopprijs dus € 800.000,-. Die € 100.000,- is door pa en ma betaald. Na 15 jaar is de woning € 1.300.000,- waard en ouders zijn overleden. De overwaarde bedraagt dus € 600.000,-.  Deze overwaarde is voor 50% van u zelf, die andere € 300.000,- moet u verdelen met broers of zussen. Stel dat u 2 zussen heeft. Een ieder krijgt dan € 100.000,-. U moet er dus voor zorgen dat u € 200.000,- kan lenen om de rechtmatige erfgenamen uit te betalen. Altijd vooraf de notaris bezoeken.

Hoeveel hoger bieden zonder voorbehoud van financiering?

Ga je zonder voorbehoud van financiering een hoger bod doen dan is minder overbieden voldoende. Koop je zonder ontbindende voorwaarden dan geef je al veel zekerheid. Je kan zonder risico een huis kopen zonder financieringsvoorbehoud. Je moet er dan voor zorgen dat het akkoord van de bank binnen die 3 dagen bedenktijd valt.

Na het ondertekenen van de koopakte heb je wettelijk nog 3 dagen bedenktijd. Als je nu zorgt dat je hypotheek snel geregeld is dan heb je nooit problemen. Stel nu dat hypotheekakkoord langer dan die drie dagen duurt? Je stuurt dan de verkopend makelaar voor het einde van de wettelijke bedenktijd een mail dat je af ziet van de woning.

Hypotheek berekenen taxatie weten

De huizenmarkt wijzigt heel langzaam. Starters kunnen makkelijker lenen. De verhoogde hypotheekrente en de Oorlog in Oekraïne zijn daar debet aan. Let op dat je na het berekenen van je hypotheek de taxatiewaarde van het aan te kopen huis opvraagt. Weet je geen marktwaarde dan weet je ook niet hoeveel je maximaal kan lenen.