Orthodontie voor jong en oud

Er zijn steeds meer kinderen en tieners die een beugel krijgen. Eén generatie geleden waren kinderen die een beugel droegen nog een uitzonderheid en liepen er dus veel kinderen en zeker volwassenen rond met een onvolmaakt gebit. Dat is nu dus verleden tijd, kijk maar eens rond in de gemiddelde schoolklas: de stralende gebitten lachen je toe! De meeste kinderen dragen tegenwoordig een beugel en daarnaast zijn er ook veel volwassenen die zich op hun leeftijd toch nog een beugel laten aanmeten om voor een recht gebit te gaan.

De grootste motivatie daarachter is meestel het esthetische motief, door een beugel krijg je rechtere tanden en dus een mooi gebit. Toch is dat niet de enige reden. We leven steeds langer en moeten dus ook steeds langer met ons gebit doen. Een recht gebit is beter te verzorgen en zal dus langer meegaan, ook geeft het een beter kauwvermogen. Bovendien is bij rechte tanden de kans kleiner dat de wortels van de tanden elkaar gaan beschadigen.

De beste leeftijd om een beugelbehandeling te laten doen, is tussen 10 en 16 jaar oud. Dan is orthodontie kind makkelijker omdat het kaakbeen nog volop in groei is en dus makkelijker te beïnvloeden is. Een beugelbehandeling wordt gedaan door een othodontist en heeft een duur van ongeveer 2 tot 3 jaar. Maar de duur van de behandeling is natuurlijk ook afhankelijk van wat het probleem is en hoe de behandeling verloopt. Wat ook essentieel is, is de meewerking van de beugeldrager. Want niet alle kinderen zijn even trouw in volgen van de beugelrichtlijnen die de orthodontist geeft.

Naast esthetische redenen kan een beugelbehandeling nog veel andere redenen kennen. Het kan nodig zijn na een kaakoperatie om de tanden weer goed te zetten of na het trekken van de verstandskiezen om alle tanden op hun plaats te houden.

https://www.orfeokliniek.nl