Trolol
Image default
Geschenken

Sporten op latere leeftijd, hoe doe je dat?

We worden al jaren steeds ouder. Daarnaast zijn we als maatschappij steeds inactiever geworden. We werken zittend, reizen zittend en recreëren vaak zelfs zittend. En dat gaan vooral mensen op oudere leeftijd merken. Om die reden neemt de groep ouderen die nog wekelijks sport de afgelopen jaren steeds meer toe. Dat is heel goed nieuws maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden wanneer je als oudere wilt gaan sporten?

Wat is je achtergrond?

Heb je eerder gesport? Heb je een actieve baan (gehad) met veel beweging? Wat voor activiteiten vind je leuk om in je vrije tijd te doen? Hoe breng je je vakanties door? Het zijn allemaal vragen die je een goed indicatie geven van je fitheid en hoe actief je bent.

Ga op zoek naar sporten die bij jouw manier van leven passen

Op basis van de antwoorden op de boven gestelde vragen kun je gericht gaan kijken naar de sporten die bij jouw manier van leven passen. Weet wel dat je, ook als je wat ouder bent, in principe aan iedere sport kunt deelnemen. Als je altijd veel hebt gesport en nog steeds een goede conditie hebt is er bijvoorbeeld niets mis met krachtsporten of hardlopen. Bij hardlopen kun je voor grote wedstrijden zelfs een medaille kopen via de organisatie als aandenken voor de prestatie die je hebt geleverd.

Nog een tip. Ook wanneer je met een groepje sport is het leuk om zo nu en dan een medaille te bestellen zodat je elkaar extra motiveert!

Wel of geen wedstrijden?

Is het als oudere verstandig om aan wedstrijden deel te nemen of is het beter van niet? Dat is het mooie, dat ligt helemaal aan jezelf! Als je graag meestrijdt voor de sportprijzen is er niets mis mee om lekker mee te doen met een toernooi. Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf goed voorbereidt en hout er rekening mee dat deze voorbereiding waarschijnlijk langer in beslag neemt dan toen je op je top zat. Doe het ook vooral als competitie voor jezelf. De gouden beker winnen is minder belangrijk dan je eigen persoonlijk record verbeteren of simpelweg lekker in beweging zijn!