Trolol
Image default
Verbouwen

Wat is een KLIC-melding en waar moet je op letten?

Ben je van plan om een aanbouw te maken bij je woning? Grote kans dat er gegraven moet worden met een graafmachine, maar wist je dat hiervoor een KLIC-melding nodig is? KLIC staat voor ‘kabels en leidingen informatie centrum’ en het KLIC heeft een ruim archief met alle informatie over het netwerk van leidingen en kabels in Nederland. Dit zijn waterleidingen, stroomkabels en glasvezelkabels en deze staan allemaal vermeld bij het KLIC. Een KLIC-melding moet daarom gedaan worden als er machinaal wordt gegraven en om deze reden staat het ook bekend als een graafmelding. Het maakt trouwens niet uit hoe dieper gegraven wordt, wanneer er een machine wordt gebruikt is het altijd verplicht. Maar hoe maak je een KLIC-melding en waar moet je op letten. 

Waarom een KLIC-melding 

Je maakt een KLIC melding ten eerste omdat het wettelijk verplicht is. Ten tweede is het ook van groot belang voor je eigen veiligheid. Wanneer je aan het graven bent kan het gevaarlijk zijn om een stroomkabel te raken. Je kunt hierdoor een schok krijgen en dit kan in de meeste gevallen behoorlijk gevaarlijk zijn. Ten derde kun je een hele hoge boete krijgen en moet je schade betalen mocht je een leiding hebben betaald. Het is tenslotte ook van belang dat iedereen de KLIC-melding kan inzien. Iedereen die aan het graven is, moet de mogelijkheid hebben om de KLIC-melding digitaal te kunnen bekijken. Het is ook verplicht als werkgever om de KLIC-melding digitaal op locatie beschikbaar te stellen. Je kunt hiervoor een handige KLIC app gebruiken, zodat je een duidelijk overzicht krijgt. De meeste KLIC apps hebben een interactieve kaart waarin je de KLIC-meldingen kunt vinden op locatie. 

 

Hoe maak je een KLIC-melding 

Het maken van een KLIC-melding is helemaal niet moeilijk. Het is van belang dat je de KLIC melding voorziet van nodige informatie voor het kadaster. Hierbij moet je noteren in welk gebied er wordt gegraven en hoelang deze werkzaamheden gaan duren. Daarnaast  moet er aangegeven worden, wie er gaat graven en in welke sector de werkzaamheden zich bevinden. Ten slotte is het van belang dat er betaald wordt en de kosten bedragen ongeveer 32 euro exclusief btw. 

https://misterklic.nl/