Trolol
Image default
Sport

Hier let je op bij het vinden van de perfecte rijhelm

Het meest belangrijke onderdeel van je rijoutfit is misschien wel de rijhelm. Een goede cap biedt je de veiligheid die je nodig hebt wanneer je met grote paarden werkt, en het comfort dat je nodig hebt wanneer je de cap langere tijd draagt. Caps zijn verkrijgbaar vanaf enkele tientjes maar kunnen makkelijk oplopen tot duizenden euro’s. Is een goede rijhelm dat extra geld waard? En is het nodig wanneer je op zoek bent naar de perfecte rijhelm?

Zo worden de best rijhelmen gemaakt

Een goede rijcap wordt gemaakt van twee lagen. De buitenste, harde schaal die zorgt voor de bescherming. En de zachte binnenkant die de cap comfortabel maakt om te dragen. Bij de beste rijhelmen, zoals de Samshield caps, is de buitenste laag gemaakt van polycarbonaat. Dit is een composietmateriaal dat ook gebruikt wordt voor het maken van motorhelmen. Dit materiaal is grotendeels krasbestendig en erg sterk, terwijl het gewicht heel erg meevalt.

De binnenzijde wordt bij een tophelm gemaakt van zogenoemd memory foam. Dit schuim keert steeds terug naar zijn originele vorm, waar ander schuim indeukt en samengeperst wordt en daardoor zijn comfort verliest.

Let op de duurzaamheid

Het gebruik van polycarbonaat en memory foam heeft nog een groot voordeel ten opzichte van materialen die in goedkopere helmen worden gebruikt. Het blijft jarenlang goed! Veel caps slijten en moeten na een jaar of twee vervangen worden. Een cap van een goed merk is weliswaar een stuk duurder maar je hebt er veel langer plezier van. En omdat de meeste van deze rijhelmen op maat gemaakt kunnen worden kunnen versleten onderdelen vaak voor weinig geld vervangen worden.

Zo hoort een rijcap te zitten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken moet een rijhelm ook op je hoofd blijven zitten wanneer je je hoofd ondersteboven hoofd en de kinriem los hebt gemaakt. Tegelijkertijd hoort de cap ook niet te strak te zitten want dan krijg je hoofdpijn wanneer je hem langer draagt. De meeste caps zijn verstelbaar met een draaischijf. Zorg ervoor dat je de cap op de grootste maat past zodat je hem precies op jouw maat af kunt stemmen.