Particuliere en industriële printers

Naast het printen op papier zoals wij er het meest bekend mee zijn, zijn er nog vele andere manieren van printen en dat voor op veel verschillende printondergronden. Denk bijvoorbeeld aan het printen van productverpakkingen of van houdbaarheidsdatums op voedingsmiddelen. Deze printtaken zijn minder eenvoudig en vereisen dus ook printers die andere specificaties hebben. Er zijn een heel aantal verschillende printers en bedrukkers te koop, dat zowel voor industrieel gebruik als voor particulieren.

Zo zijn er textielprinters die het mogelijk maken om een afdruk op textiel te printen. Denk daarbij aan t-shirts of petten met een opdruk op. Voor deze printers is het belangrijk dat ze erg vast drukken zodat de print bestend is tegen het dragen en wassen. Daarnaast is de inkt speciaal aangepast om op textiel te printen en goed te blijven zitten. Dat maakt het dus mogelijk om t-shirts te bedrukken met een zelfontworpen opdruk. 

Een industriële toepassing van printen is een codeer printer. Zo’n printer wordt gebruikt voor het coderen van producten, dat wil zeggen dat elk product van een unieke productcode wordt voorzien die alle informatie bevat over dat product. Deze printers moeten voor een efficiënte werking aan wat eisen voldoen: ze moeten drukken met een grote druksnelheid, de print moet erg vast gedrukt worden, de geprinte code moet print- en krasvast zijn en er moet op allerlei verschillende materialen geprint kunnen worden. Voor deze druktaken wordt er vaak gebruik gemaakt van een continuous inkjet printer. Dat is een printer die gebruikt maakt van een DOD techniek, Drop On Demand. De machine laat dan heel kleine druppeltjes inkt op het printoppervlak vallen in plaats van het er rechtstreeks op te drukken. Zo kan er op diverse ondergronden geprint worden, zowel sterke materialen als kwetsbaardere producten. Bovendien is de druk meteen vast, het productieproces verliest dus geen tijd aan drogen.

http://www.kba-metronic.com/nl/