Trolol
Image default
Aanbiedingen

Tips voor het kiezen van een traphekje

Tips voor het kiezen van een traphekje

Het beste traphekje kiezen zou in theorie eenvoudig moeten zijn – u hebt alleen een manier nodig om uw kind (of hond) te beletten de trap op en af te gaan. De realiteit is echter gecompliceerder. Traphekjes zijn er in verschillende uitvoeringen, van hout tot metaal en materiaalgaas. Sommige hebben een trapleuning, andere niet. Sommige gebruiken druk om veilig te blijven, andere hebben boren en schroeven nodig. Dan zijn er nog de prijs, de stijl en de breedte. Hieronder leggen we uit hoe je een traphek kiest, en wanneer je er een moet overwegen.

Wanneer moet ik een traphekje kopen?

Met de vele, vele essentiële babyartikelen die u zult kopen – van flessen tot autostoeltjes – kan het verleidelijk zijn om geld uit te geven aan een traphekje zonder boren of te overwegen om er helemaal geen te kopen. Baby’s en peuters zijn ontdekkingsreizigers in hart en nieren, dus het is de moeite waard om een traphekje aan te schaffen voordat ze tekenen van kruipen of lopen vertonen. 

Zodra ze ontdekken dat ze de vrijheid hebben om te bewegen, zullen ze weg zijn en baby’s bewegen sneller dan je zou denken. Als u een traphekje heeft geïnstalleerd of klaar heeft staan om te installeren, komt u niet voor verrassingen te staan.

Welke soorten traphekjes zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen traphekjes, en twee hoofdmethoden om ze op hun plaats te zetten.

Traphekje dat aan de zijkant opengaat: Dit type traphekje is waarschijnlijk het populairste en meest voorkomende ontwerp. Het bestaat uit een scharnierend hekje dat aan een frame is bevestigd, dat op zijn plaats wordt vastgezet. Deze hekjes gaan open als traditionele deuren, wat betekent dat u een behoorlijke ruimte rondom nodig heeft om er doorheen te kunnen.

Sommige zijn gemaakt van hout, andere van geverfd metaal. Sommige worden trapvrij genoemd, wat betekent dat ze geen stang onderaan het frame hebben, andere hebben een verhoogde lip. Dit laatste zorgt voor een robuuster frame, maar kan struikelgevaar opleveren.

Intrekbaar traphekje: Ook bekend als concertina traphekjes, deze zijn meestal gemaakt van panelen van gaas of zachter materiaal die aan één kant van een ingang uitsteken, tijdelijk worden bevestigd aan verbindingsstukken op de tegenoverliggende muur en worden ingetrokken wanneer ze niet meer nodig zijn.

Deze zijn meestal stijlvoller en minder opvallend dan standaard traphekjes, waardoor ze ook duurder zijn, maar ze zijn vooral geschikt voor ruimtes met beperkte ruimte.

Wat is het verschil tussen traphekjes met schroefbevestiging en traphekjes met drukbevestiging?

Zoals de naam al zegt, moeten traphekjes met schroefbevestiging worden geboord en geschroefd om ze stevig aan de muur, de trap of het deurkozijn te bevestigen. Traphekjes met drukpassing hoeven niet te worden geboord – of hebben minder gaten nodig – omdat ze steunen op een bankschroefachtige handgreep die de op rubber gemonteerde hulpstukken aan weerszijden draait en uitrekt om druk tussen hen en het deurkozijn of de trap te creëren.

Wat moet ik nog meer weten als ik een traphekje koop?

Schroefhekjes zijn veiliger en stabieler voor gebruik op trappen, vooral bovenaan de trap. Het risico bestaat dat een kind tegen een traphekje met druksluiting leunt, waardoor het losraakt of valt. Het wordt ook afgeraden om de oprolbare gaas-/concertinahekjes bovenaan de trap te gebruiken, omdat hun materiaal brozer is en hun verbindingen minder stevig zijn.

Traphekjes bovenaan de trap moeten opengaan in de richting van de overloop, niet in de richting van de trap, want als het hekje toch losraakt of per ongeluk open blijft staan, kan uw kind er niet zomaar doorheen vallen.

Als u een bijzonder brede trap of ingang hebt, kunt u voor veel merken en modellen traphekjes verlengstukken kopen, dus het is de moeite waard om elke ruimte waarvoor u een traphekje nodig hebt op te meten voordat u gaat winkelen. Bij het opmeten gaat u uit van het smalste punt, meestal van de plint tot het kozijn, of het midden van een deurkozijn.

De vergrendeling of clip van het hekje moet stevig genoeg zijn om te voorkomen dat een kind het hekje kan openen. De meeste verbindingen kunnen met één hand worden geopend, voor als u uw kind draagt, maar het veiligst zijn die met mechanismen waarbij twee handelingen nodig zijn, zoals knijpen en optillen.

 

https://www.eurprivacy.nl/kies-voor-een-traphekje-om-uw-kind-te-beschermen/