Trolol
Image default
Adverteren

Australische keuken

Behalve dat moeilijk te vertellen is wat nou de echte Australisch keuken is heeft het overigens verder geen gelijkenis met de Amerikaanse keuken. De ‘mod oz’ mag dan nu de afgelopen tien jaar een beetje bekendheid krijgen, de bushtuckers bestaan al een aantal duizenden jaren. Bushtuckers is een algemene benaming voor recepten van de Aboriginals (de oorspronkelijke bewoners van Australië).

De Aboriginals, vroeger ook wel austraalnegers genoemd, waren jagers. Aan landbouw en veeteelt werd niet gedaan. Alles wat gegeten werd kwam van het land. De aboriginals zijn de langst bestaande bevolkingsgroep op aarde. De oudste gevonden sporen van deze bevolkingsgroep dateren uit het einde van de ijstijd.

Het lijkt dus voor de hand liggen om de gerechten van de aboriginals de Australische keuken te noemen. Gelukkig is dit niet helemaal het geval aangezien we eigenlijk niet kunnen spreken van een aboriginals keuken. De keuken stelt namelijk niet zo heel erg veel voor. De aboriginals plukken al hun eten van het land, specerijen en voedingsmiddelen heeft het landschap genoeg te bieden. In Australië wordt dit ook wel de bush genoemd waar weer de benaming voor de gerechten van de aboriginals van afgeleid is, bushtuckers. Bushtuckers zijn gerechten die bestaan uit specerijen, waren en voedingsmiddelen die van het land komen zoals knollen, uien, larven, struisvogels en kangoeroes. De groenten worden vaak rauw gegeten en in sommige gevallen opgewarmd boven een kampvuurtje. Af en toe werd er ook nog wel eens vis of eend gevangen.

Begin van de 17e eeuw waren het de Nederlanders die het land voor het eerst ontdekten. De Duyfken was een Nederlands VOC schip. Met dit schip waren de Nederlanders de eerste Europeanen die voet aan wal zetten op het Australische land. Tien jaar later was het voor de tweede keer een Nederlands schip dat Australië aandeed. Het is dan ook gek te noemen dat we weinig Nederlandse invloeden terug vinden in de Australische keuken. De eerste invloeden van Europese bodem die we terug vinden, in wat we tegenwoordig deAustralische keuken noemen, zijn van Engelse afkomst.

Ongeveer 150 jaar later pas in 1768 waren het de Engelsen die voor het eerst voet aan land zetten in Australië. Zij maakten van Australië een strafkolonie, nadat de Verenigde Staten onafhankelijk werden. De gevangenen werden aan land gezet op een groen stukje van Australië. Daar konden ze hun eigen huizen gaan bouwen en moesten ze er zelf ook voor gaan zorgen dat het in de keuken allemaal goed kwam. Dit gedeelte noemen we tegenwoordig Sydney één van de grootste steden van Australië. Later wilden ook de vrije Engelsen graag in dit land wonen. Zij konden een stuk grond kopen van de Engelse overheid.

Toen de vrije Engelsen overkwamen naar Australië kwamen ook de Engelse boerengerechten mee. De engelse Pie’s, patato’s, lamb en de jam pudding worden heden ten dage gezien als de basis van de Australische keuken en de eerste invloeden in de ‘mod oz’. Veel later waren het de Duitsers die wat meer maakten van de Australische keuken gevolgd door de Grieken en de Italianen. Met onder andere de gekruide worst en het traditionele gebak van de Duitsers, de feta en de olijfolie van de Grieken en de pasta’s van de Italianen begon de Australische keuken eindelijk een beetje vorm en smaak te krijgen.

Tegenwoordig zijn het de Australische koks die wereldwijd een beetje toonaangevend zijn wanneer het aankomt op het zogenaamde ‘fushion koken’, het mixen van de verschillende wereldkeukens. Eigenlijk is de Australische keuken de laatste tien jaar pas echt een keuken te noemen. Een keuken die wereldwijd enorm in opmars is sinds ook de Aziatische invloeden terug te vinden zijn in de gerechten. Door het mixen van de Aziatische kruiden met de gerechten uit de Europese keuken en de eeuwenoude recepten van de aboriginals ontstaan er compleet nieuwe gerechten, waardoor de Australische keuken de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint.

In de Australische keuken vindt u een aantal voortreffelijke recepten terug die absoluut de moeite waard zijn. Probeer de recepten uit en laat ons weten wat u er van vindt. Heeft u zelf misschien Australische recepten of andere lekkere gerechten? Wij stellen het op prijs als iemand zijn eigen recepten, op deze website wil delen met anderen.