Trolol
Image default
Electronica en Computers

Harde schijven deugdelijk vernietigen zonder zorgen

Harde schijven kunnen veel gevoelige informatie bevatten, helemaal wanneer deze afkomstig zijn uit computers die gebruikt zijn voor zakelijke doeleinden. Ook al heeft u alle bestanden gewist, er blijven vrijwel altijd gegevens achter. Mede hierom is het vaak noodzakelijk om harde schijven op een deugdelijke en betrouwbare wijze te vernietigen. Hiermee weet u zeker dat alle informatie permanent is gewist.

Deugdelijk vernietigen

Het vernietigen van een harde schijf is één, maar het deugdelijk vernietigen van harde schijven vereist vaak professioneel apparatuur. Een uiterst deugdelijke wijze van vernietiging van harde schijven, is het vernietigen middels een zogenoemde harddisk shredder. Een dergelijke shredder zorgt er vaak in enkele seconden voor dat een harddisk onherstelbaar beschadigd raakt door deze in ontelbaar veel stukken achter te laten. Het is een erg betrouwbare methode die veel zekerheid biedt. Vaak wordt die zekerheid nog eens extra gewaarborgd door het proces zo transparant mogelijk te maken. Men zal de harde schijven dan ook vaak vernietigen waar u bij staat, dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Na het vernietigen van een harde schijf is het van belang dat het restafval verantwoord wordt afgevoerd.

In beginsel geldt, hoe kleiner de snippers, hoe beter. Een norm die hierbij wordt toegepast is DIN 66399. Deze norm kent zeven verschillende beschermingsklassen variërend van het niet werkend maken van een harde schijf (beschermingsklasse H-1) tot het compleet versnipperen van een harde schijf met een maximaal snipperformaat van 5mm2 (beschermingsklasse H-7). Een deugdelijke en zorgeloze versnippering treft u al bij beschermingsklasse 5 (snipperformaat van maximaal 320mm2). Veel harddisk shredders zullen dan ook minimaal beschermingsklasse 5 kunnen bieden. 

Data verwijderen met behoud van de harde schijf

Wanneer een harde schijf wordt vernietigd middels een goede shredder, weet u zeker dat het goed zit. Soms zult u echter weinig reden zien om de hele schijf te vernietigen, bijvoorbeeld wanneer de schijf nog goed presteert, u de computer inclusief schijf wil verkopen of wanneer u de schijf opnieuw zelf wil inzetten. Het voordeel van het slechts verwijderen van de data is dat de schijf zijn waarde behoudt, dit in tegenstelling tot het vernietigen van de gehele schijf. Met een goede en bewezen software is het mogelijk om de data van een schijf veilig te verwijderen, zodat u de schijf zorgeloos uit handen kunt geven of opnieuw kunt gebruiken. Dergelijke software treedt veel dieper in de harde schijf dan u handmatig kunt verwijderen. Het is ook mogelijk om deze software toe te passen alvorens het vernietigen van de schijf in een shredder.  

Lees hier meer over het onderwerp van veilige dataverwijdering.

Concluderend

Harde schijven vernietigen voor de zakelijke markt is een schone zaak. Het is uiterst begrijpelijk dat gevoelige informatie privé dient te blijven. Hierom is het van groot belang om harde schijven op een deugdelijke wijze, middels een shredder, te vernietigen. Wanneer er reden bestaat om de schijf niet in zijn geheel te vernietigen, is het mogelijk om middels betrouwbare software slechts de gegevens grondig van de schijf te wissen. Met laatstgenoemde behoudt u de fysieke schijf.