Trolol
Image default
Dienstverlening

Het keuren van hijs- en hefmiddelen

Hijsen en heffen zijn activiteiten die al eeuwen plaats vinden. Denk aan goederen overbrengen naar het ruim van een schip. Of hooi van het land naar de hooizolder brengen. Bij beide voorbeelden vindt hijsen en/of heffen plaats. Tegenwoordig vaak met andere middelen dan vroeger en veel van de menselijke arbeid is vervangen door machines. Maar net als vroeger geldt dat de middelen voor het hijsen en heffen in orde moeten zijn. Oftewel het inspecteren en keuren van de middelen.

Het verschil tussen hijsen en heffen

Hijsen en heffen zijn verschillende activiteiten:

  • Hijsen is het omhoog brengen van een last. Dit kan bijvoorbeeld met een takel. Andere manieren zijn het trekken met een touw of kabel. Een hulpmiddel bij het hijsen is een katrol. 
  • Heffen is het optillen of omhoog brengen van een last.

Boven de haak en onder de haak

Bij hijsen en heffen is er een onderscheid tussen boven de haak en onder de haak:

  • Boven de haak zijn standaard-typen hijskranen en hijswerktuigen die aan een vaste plaats of baan zijn gebonden.
  • Onder de haak is bijvoorbeeld kettingwerk, staalkabels, pallettrucks, sjorbanden en nog veel meer. Meer over d-sluitingen keuringen.

Inspecteren en keuren

De begrippen inspectie en keuring worden regelmatig door elkaar gebruikt. Toch zijn beide begrippen niet hetzelfde:

  • Inspecteren is het grondig en nauwkeurig bekijken om te zien of het middel veilig te gebruiken is. Meestal wordt dit gedaan door de gebruiker van het middel voordat het middel gebruikt wordt. Een voorbeeld van inspecteren is iemand die voor het instappen de banden van een auto controleert.
  • Keuren is een beoordeling over de waarde of deugdelijkheid van iets. Vaak zijn er voorschriften waaraan het middel moet voldoen. Een keuring wordt vastgelegd in een keuringsrapport. Zo is de APK van een auto een keuring.

Voor hijs- en hefmiddelen zoals portaalkranen zijn specifieke inspectie- en keuringsnormen vastgelegd met als basis onder andere fabrikantenvoorschriften, normen en wettelijke eisen.

Keuren van hijs- en hefmiddelen

Bij het keuren heeft de wetgeving het over een deskundig persoon. Wat een deskundig persoon is wordt aan de branche overgelaten. Zo kunt u voor een Apk-keuring alleen terecht bij door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) erkende garagebedrijven en keuringsstations. Voor het keuren van hijs- en hefmiddelen geldt hetzelfde. Met andere woorden, hijs- en hefmiddelen moeten gekeurd worden door erkende bedrijven.