Psychologische gevolgen van een echtscheiding

Meer en meer hechten mensen belang aan de gevolgen die een echtscheiding met zich brengt voor het kind. Het advies dat goede psychologen geven bij een dergelijke situatie is het meest relevante en hier geef ik enkele ideeën over hoe je kan vermijden dat jouw kind ook maar een trauma zou overhouden indien je in een echtscheiding verwikkeld bent. De mensen zijn immers gewend geraakt aan echtscheidingen en de gevolgen ervan voor de kinderen.

We spreken hier over een zeer moeilijk moment in het leven, zowel van de ouders als van de kinderen. We moeten er immers van uit gaan dat de beslissing om te scheiden vooraf gegaan wordt door een periode van psychologische spanningen, wat inhoudt dat men argumenteert en zelfs ruzie maakt. Volwassenen wiens huwelijk uiteen valt, proberen vaak hun kinderen zoveel mogelijk te beschermen, zelfs als ze zelf al totaal door hun gevoelens zijn overmeesterd. In het geval van een echtscheiding kan de woede gepaard gaan met angst en verdriet, en dit omdat men de relationele band met de andere aan het verliezen is, maar het kan nog ingewikkelder worden als er kinderen bij betrokken zijn.

Heel dikwijls geven de kinderen zichzelf de schuld voor een echtscheiding en voor de moeilijke situatie waarin hun ouders verkeren en willen ze dat hun vader en moeder zich bedenken, zelfs als er al heel wat spanning leeft in het gezin. Het kind kan bang zijn voor het feit dat de ouder die hen verlaat hem niet langer lief heeft omdat hij stout zou geweest zijn. De moeilijkste situatie voor een kind is echter wanneer ze gevangen zitten in de vijandigheid die tussen de beide ouders bestaat, waarbij het voor het ouders vaker gebeurt dat ze in hun woede voor elkaar ook het kind slecht gaan behandelen.

Dit zijn slechts enkele deeltjes van het advies dat psychologen geven wanneer het tot een echtscheiding komt, maar natuurlijk is dit proces in sommige gevallen onoverkomelijk.

 Wilt u meer te weten komen over echtscheidingen? Bezoek dan eens de website van depsycholoog.nl. Hier vindt u onderwerpen met betrekking tot psychologie. Verder kunt u een psycholoog in Eindhoven, Rotterdam, Utrecht of Amsterdam boeken.