Trolol
Image default
Mode en Kleding

Rijlaarzen, een modieus onderdeel van paardrijkleding

Rijlaarzen, een modieus onderdeel van paardrijkleding

 

Rijlaarzen vallen onder de categorie paardrijkleding (kijk eens bij > Paardrijkleding < voor meer informatie en waar je op moet letten bij het kopen van paardrijkleding) en worden gebruikt door ruiters tijdens het paardrijden. Goede rijlaarzen zijn belangrijk om goed en comfortabel op het paard te zitten en hulpen te geven. De rijlaars beschermd hierbij het been. Ook zorgen ervoor de je de juiste houding in het zadel aanneemt en grip hebt. Paardrijlaarzen sluiten mooi aan bij het been en lopen door tot aan de knieën van de ruiter. Meestal kun je ze sluiten met een rits die zich aan de achterkant bevind. Rijlaarzen zijn meestal gebruikt van rubber, leer of van synthetische materialen. Lederen rijlaarzen kunnen behoorlijk prijzig zijn maar je zult er veel voordeel van hebben. Ze blijven jarenlang mooi. Ze zitten heel fijn maar je moet ze wel eerst enige tijd in lopen. In het begin zullen ze nogal stug zitten en pijnlijke plekken veroorzaken op je benen. Deze problemen zie je vooral bij runderleer maar bij kalfsleer heb je nergens last van. Kalfsleer is een stuk dunner en soepeler en daarom zijn ze ook een stuk duurder. Rijlaarzen die gemaakt zijn van rubberen of synthetische materialen zitten op lange termijn beter. Dit komt omdat de laarzen naar je voet staan en dat zit als gegoten. Rijlaarzen worden verkocht in verschillende prijsklasses. Ze kunnen heel erg duur zijn maar dat ligt ook aan de materialen. Toch bestaan er ook wel betaalbare rijlaarzen. Toch kun je het beste rijlaarzen aanschaffen die wat duurder in aanschaf zijn. Over het algemeen gaan deze het langst mee maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Rijlaarzen zijn meestal bruin of zwart van kleur maar worden ook gemaakt in alle andere kleuren. Ook zijn er rijlaarzen met mooie patronen erop. Er is een groot aanbod in rijlaarzen daarom is het niet altijd even makkelijk om de juiste rijlaarzen voor jou te vinden. 

 

Soorten rijlaarzen

  • Rubberen rijlaarzen
  • Lederen rijlaarzen
  • Dressuur laarzen
  • Springlaarzen
  • Chaps

 

Dressuur laarzen

De dressuur rijlaars is speciaal gemaakt voor dressuur. Dressuur laarzen zijn gemaakt van stevig leer en heeft de juiste ligging voor de benen. Bij voorkeur van de ruiter kan het ook zijn dat de laars is gemaakt van wat soepeler leer. Een dressuur laars heeft meestal een rits aan de achterzijde. Het verschil tussen dressuur laarzen en springlaarzen is dat bij de dressuur laarzen de ligging van de benen veel hoger is. De dressuur laars heeft meestal een extra lange schacht hierdoor lijkt het been een stuk langer. Dressuur laarzen zijn te koop in leer maar ook in rubber. Maar deze zullen minder mooi aansluiten en zitten minder prettig tijdens het dressuur rijden. Maar tegenwoordig zijn er ook rubberen rijlaarzen die bijna precies het zelfde zitten als de leren rijlaarzen.

 

Springlaarzen

Springlaarzen zijn gemaakt van leer dat heel soepel is. Dit is nodig omdat je voor het springen veel in beweging moet zijn. Veel springlaarzen hebben zowel een vetersluiting als een ritssluiting. Zo kun je de schoenen heel gemakkelijk aantrekken. De laarzen zijn een stuk korter omdat er voldoende ruimte in de knieholte moet zijn. Zo zal het springen het prettigst verlopen.

 

Chaps 

Chaps zijn ook een soort rijlaarzen. Ze worden gedragen in combinatie met jodhpurs, en vallen over je > paardrijbroek <. Jodhpurs zijn stevige schoenen. De chaps kun je er dan aan vast maken als een soort verlengstuk. Vervolgens zien ze er uit als rijlaarzen. De chaps kun je aan de schoenen bevestigen door ze met een elastiek onder de schoenen door te vastbinden. Meestal word dit gedaan met klittenband of een drukknoop. Chaps bieden dus veel voordelen. Wanneer je in de stal bent en je de jodhpurs draagt kun je zonder van schoenen te wisselen een stukje rijden met je paard. Je hoeft alleen maar de chaps te bevestigen aan de jodhpurs. Je hoeft dus geen extra paar schoenen aan te schaffen of mee te nemen.

 

Maten rijlaarzen

Voordat je nieuwe rijlaarzen gaat kopen moet je eerst de juiste maat bepalen. Voor de juiste maat moet je een aantal onderdelen opmeten. Eerst meet je de kuit op dit doe je vanaf de hak tot de knieholte. Ook meet je de omtrek van je kuiten op dit kun je doen met een meetlint. Het advies is om dan het lint niet te strak aan te trekken omdat je dan een te kleine maat hebt. Vervolgens moet je de grote van je voeten ook nog weten dit is normaal gesproken de europese voetmaat maar kan in mm worden bepaald. Wanneer je deze maten hebt kun je dit vinden in een matentabel. Houd er rekening mee dat de ene matentabel van laarzen  anders is opgesteld als dan de andere.

 

Onderhoud

Voor een lange levensduur van rijlaarzen is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Na gebruik moet je het vuil er af schrobben met een oude doek of een borstel. Vooral paardenzweet en huidvet tasten het leer aan. Om het leer te onderhouden bestaan er verschillende middelen op de markt. Gebruik nooit te veel water want dat tast het leer aan. Wat ook heel erg belangrijk is dat je rijlaarzen droog opbergt. Het is niet verstandig om rijlaarzen te gebruiken in de stal. Dit is omdat urine en mest het leer aantasten. Het advies is om in de stal jodhpurs te dragen. Het leer kun je het beste mooi houden met ledervet of lederolie. Zo heb je nog heel lang plezier van je net aangeschafte rijlaarzen.

 

 

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/rijlaarzen-jodphurs.html