Trolol
Image default
Dienstverlening

Wat zijn de verschillen tussen een geaard en niet geaard stopcontact

Zijn er twee soorten stopcontacten? Dat is een vraag wat elektriciens vaak krijgen. Het is ook niet gek als je dat niet weet terwijl je niks van elektra af weet. Een makkelijk verschil om te herkennen is al de uitstraling maar dit is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat een geaard stopcontact vele malen veiliger is dan een niet geaard stopcontact. 

Bij een niet geaard stopcontact wordt de stroom aangevoerd door de bruine draad en weer weggevoerd door de blauwe. Als er bij normale omstandigheden en spanning niks geks gebeurd is dit ook niet heel gevaarlijk. Bij overspanning wel. Als er overspanning is komen elektrische apparaten onder stroom te staan. Als je deze apparaten nu aanraakt kom je dus onder spanning te staan. Bij een geaard stopcontact is dit dus niet allemaal mogelijk, want alle extra spanning wordt de grond ingevoerd.

Waar zitten de verschillen in?

Het verschil zit hem nu niet alleen in de wandcontact doos maar ook in de draden die er doorheen lopen. Een niet geaard stopcontact heeft alleen een blauwe en bruine draad, maar een geaard stopcontact heeft een extra draad, namelijk een groen/gele draad. Deze draad staat ook in verbinding met de meterkast. Mocht er meer stroom zijn dan nodig is dan vervoert deze draad de stroom terug naar de meterkast, hierin zit een aardrail wat de stroom weer naar de grond geleid. 

Ombouwen van elektra?

Denk je nou dat het verstandiger is om alleen maar niet geaarde stopcontacten te hebben, dan snappen wij jou. Wij raden het echter niet aan om dit alleen te veranderen, elektriciteit is heel gevaarlijk en er kan van alles misgaan. Elektricien Utrecht 24/7 heeft ervaren en gespecialiseerde elektricien voor u klaar staan wij zijn gevestigd op Amsterdamsestraatweg 223, 3551 CC Utrecht, en wij zijn 24/7 bereikbaar op 085 019 6395.

Daarom kunnen wij je helpen met het vinden van een elektricien.