Trolol
Image default
Mode en Kleding

Kleding gemaakt in goede werkomstandigheden

In de wereld van de “mode voor het goede” worden de termen “ethisch” en “duurzaam” vaak door elkaar gebruikt, beide lijken uitdrukking te geven aan slow fashion en een begrip van het effect van de industrie op mensen en de planeet. Ze zijn de mainstream binnengedrongen als instrumenten voor respectievelijk sociale impact en milieubewustzijn. Bij nader inzien hebben deze termen verschillende definities, maar vullen ze elkaar aan – het bereiken van optimale rechtvaardigheid vereist een symbiotische relatie tussen beide. Waar het op neerkomt? Bedrijven kunnen niet de rechten van werknemers bevorderen terwijl ze producten maken die het milieu vernietigen, en ze kunnen zichzelf niet “milieuvriendelijk” noemen terwijl ze hun werknemers in gevaar brengen.

Ethische mode

Zoals de naam al zegt, richt ethische mode zich op sociaal altruïsme en de bescherming van werknemers in elke fase van de kledingproductie. We hebben onderwerpen in de ethische mode behandeld, variërend van arbeidersprotesten tegen ontslag en onrechtvaardige lonen tot de gevolgen van COVID-19 voor kledingmakers, waarbij we altijd niet alleen pleiten voor het milieu waar de materialen van de mode vandaan komen, maar ook voor de vrouwen die onze kleding maken.

De eindeloze schendingen van de mensenrechten van werknemers in de kledingindustrie variëren van omgevingsgif tot rechtstreeks intermenselijk geweld. Deze statistieken en getuigenissen uit de eerste hand zijn weliswaar krachtig, maar vormen slechts een tipje van de sluier van wat miljoenen werknemers in de mode-industrie over de hele wereld moeten doorstaan om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Wees er daarom zeker van dat je zelf eerlijke kleding aanschaft en kleding van biologisch katoen draagt, zodat je zeker weet dat je niet bijdraagt aan deze negatieve impact op het milieu. Wil jij ook duurzame kleding kopen? Bekijk dan eens alle ecologische kleding in de webwinkel van ADUH.