Trolol
Image default
Woning en Tuin

Tiny houses van rond stamhout

Ronde houten tiny houses van natuurlijke materialen zien er zeer aantrekkelijk en stijlvol uit. Over het algemeen is de bouw van houten tiny houses een zeer bijzondere tak van de moderne architectuur. Vooral als het gaat om de bouw van tiny houses uit natuurlijke of ronde stamelementen is de vraag nog steeds groot.

 

 

Ambacht van klussen

Honderden jaren geleden had dit prachtige vakmanschap al een hoge waarde. In die tijd was het een veel voorkomende vorm van woningbouw tot de bouw van stenen huizen de overhand had. Zeker, er is in de bouwsector in dit opzicht veel gebeurd en nieuwe ontwikkelingen hebben de markt veroverd.
 
Tegenwoordig zijn de unieke gebouwen van ronde stammen niet alleen vanwege hun hoge functionaliteit en opmerkelijke duurzaamheid zeer gewild. Integendeel, natuurlijke houten huizen zijn ook overal populair vanwege hun dromerige, mooie, natuurlijke uitstraling. Elk tiny house of normaal huis gemaakt van de extreem robuuste ronde stammen is een echt uniek exemplaar. Het trekt op magische wijze de blikken van voorbijgangers aan. Of het nu gaat om dennen-, sparren- of andere geselecteerde houtsoorten: rond stamhout zal ook in de toekomst zeker niet worden uitgesloten van de vastgoedwereld.

 

Bouw van een tiny house

Afhankelijk van het bouwproject kunnen de afzonderlijke stammen een diameter van ongeveer 35 tot 50 cm hebben. Voor de installatie wordt elke boomstam zorgvuldig met de hand of met een schilijzer ontschorst om vervolgens met grote precisiewerk opnieuw te worden geslepen. Hoe beter het mogelijk is om de originele, verhoogde vorm van de stammen te behouden, hoe beter.  Lees hier meer op deze site over tiny houses.

Terwijl de buitenmuren van het ronde houten tiny house, zoals hier gemaakt van Scandinavisch grenen, indruk maken met hun fantastische, natuurlijke uitstraling, zijn de binnenmuren van de huizen meestal voorzien van met panelen beklede schouwburgwanden of met hoogwaardige ronde houten wanden. Deze zorgen voor een gezellige, warme sfeer in het huis en dragen ook bij aan een betere isolatie.

 

Massief hout als bouwmateriaal voor uw tiny house

In het algemeen levert hout een grote bijdrage aan de bescherming van het milieu. Hout onttrekt kooldioxide aan de atmosfeer en slaat het op in het natuurlijke materiaal. Wanneer hout wordt gebruikt voor de bouw van huizen, wordt de opslagportefeuille uitgebreid. Zo ontlast een energiezuinig huis, ontworpen met massief hout, de atmosfeer met maar liefst 80 ton CO2.
 
Het gebruik van hout is een uitstekend alternatief voor beton en steen als bouwmateriaal. Deze materialen worden geproduceerd op basis van eindige grondstoffen. De binnenlandse bossen daarentegen worden beheerd met het oog op duurzaamheid. In dit opzicht zal het natuurlijke materiaal hout als waardevolle grondstof nooit uitgeput raken. Een opmerkelijk aspect dus, dat spreekt voor het bouwen van huizen met hout.
 

Aandachtspunten bij het bouwen met massief hout

Idealiter wordt het hout voor de bouw van houten tiny houses in de wintermaanden geoogst. Dit is toch zeker elementair met betrekking tot de bescherming van de vegetatie. Als het hout in het voorjaar wordt geoogst, kan de dierenwereld aanzienlijk worden verstoord in zijn manier van leven. Minstens zo belangrijk is het feit dat de overdracht van voedingsstoffen in de winter tot een minimum wordt beperkt. Bovendien zit er nu de kleinste hoeveelheid sap in de stam, zodat de kwalitatieve waarde van het bouwmateriaal duurzaam wordt verhoogd.

Al met al wordt het houten tiny house met hoogwaardige bouwmaterialen niet alleen duurzamer, steviger en duurzamer, maar ook de rotbestendigheid is met deze bouwmethode van cruciaal belang. Bij de bouw van tiny houses in massief hout moet niet alleen rekening worden gehouden met de kosten-batenverhouding, maar ook met de architectonische uniformiteit: Ronde planken met een diameter van 23 cm worden meestal gebruikt voor tiny houses van rond stamhout. Grotere diameters, die kenmerkend zijn voor de Canadese bouw, resulteren in wanddiktes die niet langer in verhouding staan tot de grootte van kleine huizen.

Gerelateerde artikelen

Ruime keuze uit producten met een duurzaam Dutch design

Neutral waspoeder en vloeibaar wasmiddel van Klok

Hoe weet je of je een vakman inhuurt?