Trolol
Image default
Hobby en vrije tijd

Zeilcursus halen: ontdek de vrijheid van zeilen

Zeilen wordt in Nederland al vele honderden jaren gedaan. De laatste jaren wint zeilen bij volwassenen en de jeugd aan populariteit en steeds meer mensen besluiten om bij een zeilschool een zeilcursus te volgen. Het is heerlijk om in eigen land op het water te leren zeilen en daarbij te genieten van de schitterende natuur en de vele wateren die Nederland kent. Zeilen vergt denkwerk, samenwerking en inspanning en het is tegelijkertijd erg ontspannend. De wind naar je hand zetten met bijvoorbeeld de Aira 22 of de klassieke Polyvalk geeft een machtig gevoel. U bent er echt even op uit, weg van het dagelijks leven. Zelf aan het roer staan om een zeilschip de haven binnen te varen is echter niet gemakkelijk.

 

Zeildiploma’s halen bij de zeilclub

Het is natuurlijk van het grootste belang dat zeilen veilig gebeurt. Leren zeilen doet u door zeilcursussen te volgen op een zeilschool met ervaren docenten. Een goede zeilschool heeft docenten die door de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) zijn erkend. Dat is de organisatie die met inspecties de kwaliteit van een zeilschool en de docenten jaarlijks controleert. Zo bent u er zeker van dat docenten ruime praktijkervaring hebben op zowel de binnenwateren als de zee. Zeilcursussen worden zowel in privélessen als groepslessen aangeboden. Er zijn cursussen voor mensen alleen of met z’n tweeën en voor zowel beginners als gevorderden. De cursussen zijn gericht op het behalen van CWO diploma’s 1, 2 en 3. Voor gevorderden is een hoger niveau vaak ook mogelijk.

 

Klein Vaarbewijzen: de zeilschool bereidt u voor

Als u zelfstandig eropuit wil gaan met een zeilschip zijn vaarbewijzen verplicht. Uiteraard zijn er zeilscholen die zeilcursussen aanbieden die u grondig voorbereiden op de examens. Ook dan zal het gaan om door het CWO erkende docenten die zorgen voor een persoonlijke en effectieve kennisoverdracht. De theorie-examens worden afgenomen door het CBR. Met het Klein Vaarbewijs 1 kunt u varen met een schip die harder gaat dan 20 km/u óf die langer is dan 15 meter. Als u in grotere wateren wilt varen is een Klein Vaarbewijs 2 vereist. Wat denkt u, is het tijd om eens actie te ondernemen en een zeilschool op te zoeken?