Trolol
Image default
Hobby en vrije tijd

Een zoektocht naar het juiste dambord voor jou

Het belangrijkste punt waar je op moet letten als je een bord voor het damspel koopt is dat het bord en de damschijven bij elkaar horen. Dit houdt in dat de damschijven goed in de vakken te zien zijn zonder dat er onduidelijkheid kan ontstaan in welk vak de damsteen nu eigenlijk staat. Alle damborden hebben zo hun eigen grootte, je hebt borden van 35 mm per veld, (met het veld wordt bedoeld een blokje van het spelbord), dat voornamelijk wordt gebruikt voor schooldammen. Ze zijn kleiner dan de “gewone’’ damborden omdat ze dan goed op de tafeltjes in de klas passen. Er zijn ook notaties in de velden aangebracht om zo beter uitleg te kunnen geven. 40 Mm per veld wordt voornamelijk gebruikt voor thuis. De damborden met 45 mm per veld worden voornamelijk gebruikt voor toernooien. Voor elke veldgrootte is een andere damschijf nodig. De 35 mm veldmaat heeft de 25-30mm damschijf nodig. De 40 mm veldmaat de 27-32mm damschijf. En de 45mm veldmaat heeft de 30-36 mm damschijf nodig. Al met al is het dus belangrijk dat de damschijf iets kleiner is dan de veldmaat.

Materialen voor damborden

De reden waarom damborden van hout zijn gemaakt, voornamelijk mahonie- of esdoornhout, is omdat een houten dambord fijn is om naar te kijken. Er zijn borden met zijdeglans of met mat. Mat is rustiger voor de ogen om naar te kijken. De damborden met zijdeglans zijn veel bewerkelijker omdat er verschillende keren geschuurd en gelakt is. De gepolijste damborden zijn de borden die het fijnst zijn om op te spelen omdat ze gladder zijn.

Als je graag een eenvoudig bord wilt, is er nog het spelbord van plastic. Dat kun je oprollen en het is gemakkelijk om mee te nemen op reis. Alleen let bij dit bord, net als bij het houten dambord, op de veldgrootte en de grootte van de damschijven. Buiten de grootte van het dambord wordt de prijs ook bepaald door de houtsoort en de fineerdikte. Hoe dunner het fineer of opgedrukte velden, hoe goedkoper.

De schaak- en damspecialist

Raindroptime is een site waar je veel te weten kan komen over schaken en dammen en de bij deze spellen behorende attributen. Randroptime is de grootste specialist in schaak- en damartikelen in Nederland en België. Ook kun je bij Raindroptime leerboeken vinden die betrekking hebben op het leren schaken en dammen. Daar kunnen examens bij horen als je wilt, om te kijken of je de leerstof van het schaken of dammen hebt begrepen. Naast het schaak- en damspel en de daarbij behorende spelborden kan je er ook andere klassieke bordenspellen vinden zoals Mahjong, Backgammon en Mens erger je niet. Dus wil jij je dam- of schaak skills verbeteren of je spelkennis verdiepen dan ben je bij Raindroptime op het goede adres.

https://www.raindroptime.com