Trolol
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe wordt een medaille gemaakt?

Bij vrijwel ieder sportevenement zie je ze wel voorbij komen. De kleine gouden, zilveren en bronzen plaatjes zijn een symbool geworden voor sportiviteit en competitie. Medailles spelen dan ook een grote rol in de waarde en het respect dat we toekennen aan de winnaar. Daarbij zijn het praktische sportprijzen die je goedkoop in grote aantallen kunt bestellen. Je ziet ze ook bij feestjes, vrijgezellenfeesten en wat denk je van Carnaval? Zo is de medaille steeds meer verspreid geraakt in onze maatschappij. Maar hoe wordt een van onze meest populaire gedragen versieringen eigenlijk gemaakt? In dit artikel lees je er alles over. Gewoon, voor mensen die geïnteresseerd zijn in alledaagse feitjes.

Hoe worden medailles gemaakt?

Een medaille is in feite een platgedrukt metalen plaatje, met of zonder gravure erin. Het metaal van een medaille bestaat meestal niet uit wat de kleur en de naam doen vermoeden. Goud is geen goud, zilver geen zilver en brons geen brons. In plaats daarvan zijn de meeste medailles een mix van verschillende metalen, waarvan goud en zilver er twee van zijn. De meeste medailles die je kunt bestellen bestaan uit een combinatie van:

  • Platinum
  • Goud
  • Zilver
  • Brons
  • Koper
  • Tin
  • IJzer

De verhouding tussen deze metalen kan variëren en dat is wat voor een groot deel de prijs bepaalt. Een duurdere medaille bevat verhoudingsgewijs meer edelmetalen. Wil je een medaille in grote oplage kopen? Dan kies je een goedkopere variant die meer tin en ijzer bevat. Dit soort medailles kun je het beste online bestellen.

Wat zijn de beste medailles?

De Olympische medailles zijn natuurlijk het neusje van de zalm onder de sportprijzen. Voor de winnaars zijn ze uiteraard onbetaalbaar maar ook de plak zelf is een kunstwerk op zich. Maar komt dat vooral door het evenement, een soort brand recognition? Of hebben deze medailles ook materiële waarde?

Om kort te zijn, ja. Wanneer je een vergelijkbare medaille zou kopen moet je hier honderden euro’s voor neerleggen. Maar toch is dat niet heel veel, gezien de prestaties die ervoor geleverd worden. Een Oplympische medaille is voornamelijk van zilver en een dun laagje goud. De sportprijzen wegen ongeveer 400 gram, een behoorlijke hoeveelheid maar natuurlijk niet in verhouding met de prestatie. Het prachtige graveerwerk, de emotionele waarde en de geldprijs compenseren dit ruimschoots.