Trolol
Image default
Woning en Tuin

De geschiedenis van de lamp.

In elke woning, en ruimte zijn lampen te vinden die dagelijks gebruikt worden, maar waar vaak niet bij nagedacht wordt is: “Hoe zijn lampen ontstaan”, want achter het licht zit een lange geschiedenis die tot ver voor 1900 strekt.

Kijk maar eens rond in een woning hoeveel verschillende soorten lampen er hangen. In de hal, de badkamer, keuken, woonkamer, slaapkamer, endergelijke. Zo bezit iedere ruimte zijn eigen lichtbron de lamp genaamd. En dit alles is eeuwen geleden ontwikkeld.

Wat is een lamp, en waar komt de naam vandaan?

Een lamp is een product dat samengesteld is uit een lichtbron, en een armatuur. De lamp wordt vooral gebruikt om ruimtes en voorwerpen te verlichten. De allereerste lampen zijn afkomstig uit Rome, maar ook in het oude Griekenland werden deze oude lampen gebruikt. 

Ook de naam “Lamp” is afkomstig uit Griekenland. Het origineel stamt af van Lampas. De betekenis hiervan is één van de paarden van Eos een Griekse godin, ook wel de godin van het licht genoemd. 

De eerste lampen

De eerste lampen op aarde zijn olielampen, die branden op olijfolie. De opvolger hiervan was de petroleumlamp, deze waren in 1859 ontstaan. Ver voor de 20e eeuw werd ook de gaslamp in gebruik genomen, zoals de naam al aangeeft werkt deze lamp op gas, daarna gingen mensen over op karbiet lampen, en de bekende petromaxlampen. Ook booglampen en nernstlampen werden in die tijd ontwikkeld.

Vervolgens werd de gloeilamp ontdekt, deze lamp zal ons allen bekend in de oren klinken, want Philips was hier de ontwikkelaar van. Dit geheel is begonnen in Nederlands vijfde stad, namelijk: Eindhoven. In een kleine fabriek in Eindhoven werd de gloeilamp ontwikkeld, inmiddels is deze al zover verder ontwikkeld, maar nog steeds in veel woningen te vinden als lichtpunt. 

Ontwikkelingen

Hierna gingen de ontwikkelingen bergopwaarts. Er werd zelfs besloten om de lamp te vereenvoudigen, waardoor er makkelijker verschillende vormen gecreëerd konden worden. Inmiddels zijn de ontwikkelingen al dusdanig verder dat er via webwinkels, en woon decoratiewinkels verschillende soorten te koop zijn: Hanglampen, tafellampen, bureaulampen, schemerlampen, endergelijke.

http://huis-kamer.nl/